Χορήγηση εξόδων μετακίνησης νεφροπαθών

Χορήγηση εξόδων μετακίνησης νεφροπαθών

Αρ. Πρωτ. 8354/01.03.2006

Προς:
- κ. Υπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας
- κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών



Ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων χορηγεί στους ασθενείς που πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια και οι οποίοι ακολουθούν πρόγραμμα αιμοκάθαρσης σε κάποιο νοσοκομειακό ίδρυμα ένα χρηματικό ποσό για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους προς το νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα όσοι ασθενείς μετακινούνται εντός των ορίων του Νομού κατοικίας τους δικαιούνται 410 ευρώ τον μήνα ανεξαρτήτως της χιλιομετρικής απόστασης που χρειάζεται να καλύψουν. Όσοι μετακινούνται εκτός των ορίων του Νομού κατοικίας τους δικαιούνται 587 ευρώ τον μήνα.
Καθώς οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια μετακινούνται περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα για αιμοκάθαρση, τα έξοδα κίνησης είναι πολύ περισσότερα και σαφώς διαφέρουν για κάποιον που έχει να καλύψει μία απόσταση 10 χιλιομέτρων εντός του νομού και για κάποιον που έχει να καλύψει μία απόσταση 100 χιλιομέτρων.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:
- Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας
- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


α. Προβλέπεται τα αρμόδια Υπουργεία να εξετάσουν την δυνατότητα για αναπροσαρμογή του χρηματικού ποσού που δικαιούνται οι χρόνια νεφροπαθείς για την μετακίνησή τους προς τα νοσοκομειακά ιδρύματα όπου υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση;

β. Σκοπεύουν τα αρμόδια Υπουργεία να εξετάσουν τη δυνατότητα παροχής αποζημίωσης με βάση τη χιλιομετρική απόσταση που καλείται να καλύψει ο κάθε ασθενής;

Απαντήσεις Υπουργείων